Veelgestelde vragen

Indien je je vraag hieronder niet terugvindt, neem dan direct contact op met ons via webshop@voedselbanknederveluwe.nl.

Waarom willen jullie donaties in natura?

Voedselbank Neder-Veluwe wil zo nu en dan de voedselpakketten kunnen aanvullen met gezonde producten die de mensen anders niet, of niet zo vaak, zouden krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zuivelproducten, groenten en fruit.

Wordt mijn donatie daadwerkelijk gebruikt voor de inkoop van het product dat ik ‘besteld’ heb? 

Ja, je donatie wordt altijd gebruikt voor de inkoop van producten. Indien het doelbedrag in een bepaalde week niet bereikt wordt, dan wordt de inkoop van het product uitgesteld totdat er genoeg donaties zijn om alle voedselpakketten in de regio Neder-Veluwe van het product te voorzien. De week waarin het product wordt uitgedeeld, kan dus zo nodig wel opschuiven in de tijd. Je donatie blijft in dat geval gereserveerd staan voor het betreffende product.

Bij wie kopen jullie de producten in? Geven jullie voorrang aan lokale ondernemers?

Ja, wij kopen altijd in bij ondernemers in het verzorgingsgebied van de Voedselbank Neder-Veluwe e.o. Daarbij zoeken we naar de beste prijs op dat moment.

Wat doen jullie met het geld als de prijs van het product bij inkoop goedkoper uitvalt?

In onze donatiewebshop ‘koop’ je producten die je niet krijgt toegezonden. Je schenkt daarentegen het aankoopbedrag aan de Voedselbank en wij kopen het product vervolgens in voor de voedselpakketten. Veel producten hebben een vrij stabiele prijs, maar dat is niet altijd het geval. De prijzen in de webshop zijn dus afgeronde, geschatte bedragen die enigszins kunnen afwijken van het bedrag dat we daadwerkelijk betalen bij inkoop van het product. Indien er geld overschiet van de donaties, kopen we in de regel iets meer van hetzelfde product.

Kan ik het bedrag dat ik gedoneerd heb als gift aftrekken bij mijn belastingaangifte?

Je ontvangt bij de bevestigingsmail van je donatie een factuur waarop het ANBI-nummer van de Stichting Voedselbank Neder-Veluwe e.o. vermeld staat. Omdat wij een ANBI-instelling zijn, is je bijdrage als donateur onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zie voor meer informatie de Belastingdienst en de pagina Word donateur van de Voedselbank.