Nieuws

Feestelijke jaarafsluiting

Het jaar 2021 ligt achter ons, en dit jaar had de Voedselbank Nederveluwe veel om dankbaar voor te zijn. In februari 2021 startten we met de donatiewebshop, met als doel om de huishoudens in de regio die recht hebben op een wekelijks voedselpakket regelmatig te kunnen voorzien van verse en gezonde producten, zoals groenten, fruit en zuivel. Via donaties in de webshop kun je direct bijdragen aan de aankoop door de Voedselbank van producten die anders niet zo veel in de kratten zouden zitten.

Inmiddels hebben steeds meer donateurs hun weg naar de webshop gevonden. Dat bleek met name in de laatste paar maanden. Maar liefst acht producten konden vanaf oktober via verschillende acties worden uitgedeeld aan de betrokken huishoudens in de regio. Het totale bedrag dat daarvoor gul gegeven werd, bedroeg ruim 3700 euro. Hieronder lees je meer over de donatieacties van de afgelopen maanden. Daarnaast kreeg de Voedselbank in november een goed bericht van de Gemeente Wageningen, waardoor we in 2022 nog meer voor huishoudens met een (te) kleine beurs kunnen doen. Dit heeft bovendien gevolgen voor hoe we met de webshop verder gaan. Ook daarover lees je in dit nieuwsbericht meer.

Melk, yoghurt en eieren

Op drie verschillende momenten werden de doelen gehaald van de belangrijkste zuivelproducten in de webshop: melk, yoghurt en eieren. Het doel om 500 literpakken halfvolle melk te verdelen over de pakketten wordt inmiddels regelmatig gehaald; de laatste keer op 6 november. De melkpakken werden deze keer ingekocht via Albert Heijn in Oosterbeek. Een week later was de yoghurt aan de beurt. In de webshop kun je voor € 8,50 tien literpakken melk of yoghurt aankopen voor de pakketten. Het is mooi om te zien dat velen hieraan bijdragen, met 10 pakken of soms een veelvoud daarvan. Op 18 december werd het doel voor de eieren gehaald: 600 euro in totaal voor 500 doosjes van zes eieren. Een welkome aanvulling voor veel huishoudens!

Groenten en fruit

Op het gebied van groenten en fruit stonden er in de afgelopen maanden appels en komkommers in de donatiewebshop, evenals aardappelen en zakjes rodekool of zuurkool. Het doel van de appels, namelijk 400 kilo appels voor ca. 250 gezinnen, werd één dag voor de afloopdatum gehaald, op 21 november, heel mooi! De komkommers, 400 stuks in totaal, konden begin december worden aangeschaft.

Bij de aardappelen en zuurkool/rodekool hadden we de afloopdatum op dezelfde datum (27 december) gezet, in de hoop dat we de mensen een lekkere stamppot zouden kunnen bezorgen. Deze actie is dankzij vele bijdragen gehaald, en in de loop van januari zullen daardoor de pakketten van een zak(je) kruimige aardappelen met rodekool of zuurkool worden voorzien.

Kerstactie

De Voedselbank had ook een actie bedacht voor de kerst: wat als we iedereen een kerststol konden bezorgen? De Albert Heijn in Oosterbeek had een mooie aanbieding, en de actie werd half december hoopvol in de webshop gezet. Het kerstverhaal kreeg dit jaar een nog mooier einde dan gewoonlijk: binnen een dag waren de stollen al gefinancierd! Een geweldig resultaat, waar we bijzonder dankbaar voor zijn.

Kerststollenactie
Kerststollen bezorgd in de loods van de Voedselbank in Wageningen

Subsidie van de gemeente, vooruitblik naar 2022

De Gemeente Wageningen wil het eten van gezond en duurzaam voedsel stimuleren. In het kader daarvan heeft de Voedselbank eind november een bedrag van € 50.000 van de gemeente gekregen, met als doel om de komende twee jaar voedsel in te kopen, dat niet alleen gezond en duurzaam is, maar liefst ook plantaardig. Het is geweldig dat de Voedselbank Nederveluwe op deze manier in 2022-2023 wekelijks de bestaande voedselpakketten kan aanvullen met vooral groenten en fruit. Daarnaast willen we wél gewoon doorgaan met de donatiewebshop de komende jaren. In verband met de subsidie hebben we besloten deze meer te gaan richten op producten in de categorieën zuivel en vis, zodat we de schijf van vijf in de pakketten kunnen blijven waarborgen.

Met dit mooie nieuws eindigt dit bericht over de donatiewebshop van de Voedselbank Nederveluwe. Aan iedereen, donateur, vrijwilliger, cliënt of anderszins betrokkene bij de Voedselbank, wensen wij een heel gezond en gelukkig 2022 toe!

Najaarsupdate

Afgelopen februari ging de donatiewebshop van de Voedselbank Nederveluwe online. Intussen zijn we circa 9 maanden verder en hebben we zonder veel media-aandacht toch een behoorlijk publiek weten te bereiken met deze nieuwe donatiemogelijkheid.

De donaties blijven met grote regelmaat binnenkomen, en daar zijn we heel dankbaar voor! We vermoeden dat velen het waarderen om concreet bij te dragen aan het vullen van de voedselpakketten met gezonde, dagelijkse producten.

Verse tomaten

Sinds het laatste bericht over de webshop, vlak voor de zomer, hebben we weer een paar doelen gehaald. Een lading verse tomaten was daar één van. Op 21 september kregen we de laatste donatie binnen die zorgde dat het doel werd bereikt: € 650 voor ca. 250 kilo tomaten, voldoende in elk geval voor alle bij de Voedselbank Nederveluwe aangesloten gezinnen. We konden de tomaten vervolgens met korting bij AH Oosterbeek inkopen. Veel dank aan Albert Heijn en alle donateurs die dit mogelijk maakten!

Een lekker stukje kaas

Een maand later ging een nog grotere wens in vervulling, namelijk om alle huishoudens een lekker stukje kaas te kunnen  meegeven. (Goudse) kaas is uiteraard een relatief duur product, en daarom duurde het ook langer voordat het doel bereikt werd. Maar het is gelukt! Op 19 oktober kocht een gulle donateur de laatste ‘porties’ in, zodat we in totaal € 1.200 (!) in handen hadden, genoeg voor een goed stuk kaas in alle voedselpakketten. Zodra er meer informatie (en eventueel een foto) is over de levering, zullen we deze hier toevoegen, zodat je precies kunt volgen wat er met het gedoneerde geld is gebeurd.

Nogmaals hartelijk dank voor alle bijdragen!

Twee maanden verder in de webshop

We schrijven eind mei. Tijd voor een nieuwe update van de Donatiewebshop van Voedselbank Nederveluwe!

Yoghurt

Kort na het verschijnen van het vorige nieuwsbericht was het weer zover: het doel voor de yoghurt werd gehaald. Zo kon de Voedselbank 500 literpakken yoghurt aankopen voor alle voedselpakketten die Voedselbank Nederveluwe klaarmaakt voor huishoudens in de gemeenten Wageningen, Renkum en Rhenen. Het doel werd ongeveer een week voor de afloopdatum van 5 april gehaald. Dank weer aan heel wat mensen die een bedrag doneerden om dit mogelijk te maken!

Yoghurt
De yoghurt is aangekomen in de loods in Wageningen…

Paaseieren… of niet

We hadden in dezelfde tijd de hoop om alle huishoudens te verrassen met een doosje eieren voor het Paasweekend. Dit doel haalde het echter niet op tijd, en dat kan uiteraard gebeuren. Maar geen nood: uw beheerder van de webshop schoof de eieren door naar een latere datum, onder de leus: een eitje is altijd lekker! Dit doen wij overigens steeds als een doel niet gehaald wordt. Op deze manier zorgen we ervoor dat reeds gedane donaties voor hun doel blijven staan. Het goede nieuws is dat de eieren alsnog aangekocht konden worden na 26 april. Toen werd de grens van 3000 eieren alsnog gehaald. Heel fijn!

… en ook de eieren zijn gebracht

Extra groente in het pakket

Op het moment van schrijven van dit nieuws kwam er nog een heuglijk bericht binnen. Dankzij jullie vrijgevigheid kan de Voedselbank weer extra groente gaan aankopen voor de pakketten, in dit geval komkommer. Een welkome aanvulling voor heel wat gezinnen die noodgedwongen besparen op verse groenten en fruit. Op deze manier helpen we mensen om gezond te blijven eten, ook als ze het financieel moeilijk hebben.

Nogmaals bedankt voor al jullie donaties, groot en klein. We gaan op het ingeslagen pad verder!

De eerste doelen zijn gehaald!

Begin februari startten we vanuit de Voedselbank Neder-Veluwe met de donatiewebshop. In de afgelopen weken brachten we al een behoorlijk aantal producten aan de man, zoals melk, kaas, zuurkool en tomaten. Hoe is het in deze eerste tijd gegaan met de ‘verkoop’ van de producten?

Nog even ter herinnering: bijzonder aan deze webshop is dat elk product een afloopdatum heeft. Deze datum maakt het doel concreet. Als voor een bepaald product, bijvoorbeeld appels, tegen de afloopdatum voldoende geld binnen is om het uit te delen aan alle huishoudens in de regio, dan wordt het kort daarna in één keer aangekocht en uitgedeeld. Wel zo duidelijk voor de donateurs, maar ook praktisch voor de logistieke organisatie van de Voedselbank.

Melk!

Het eerste doel van de webshop was om 500 pakken melk te kunnen uitdelen in de voedselpakketten. Met veel trots en dankbaarheid kunnen we meedelen dat dit doel tijdig gehaald werd, op 18 februari. Dit was drie dagen vóór de afloopdatum. Dank aan alle donateurs die dit met hun bijdrage, klein of groot, mogelijk hebben gemaakt. En dank aan de lokale media, vrijwilligers en anderen, die het nieuws over de webshop verspreidden. De melk werd aangekocht via AH Wageningen, die ons bovendien een mooie korting aanbood, zodat de Voedselbank nog wat meer melk kon inkopen.

Melkpakken in loods Voedselbank
Melkpakken in de loods van de Voedselbank

Zuurkool, maar ook rode kool

Het tweede doel, 400 pakjes zuurkool, werd daarna op 7 maart gehaald. Alweer een mooi resultaat dankzij de bijdrage van veel verschillende donateurs. Een goed voorbeeld van ‘alle beetjes helpen’! Extra bijzonder aan deze actie was dat AH Oosterbeek, waar de zuurkool werd ingeslagen, besloot om ook een duit in het zakje te doen. Behalve de afgesproken 400 pakjes zuurkool, leverde de winkel in Oosterbeek er gratis ruim 200 pakjes rode kool bij. Geweldig dat particulieren en bedrijven de Voedselbank zo’n goed hart toedragen. De groenten werden met veel plezier in ontvangst genomen.

Op naar de volgende doelen!

Zuurkool en rode kool worden geleverd in de loods
Zuurkool en rode kool worden geleverd in de loods
De kool wordt verzameld om te verdelen in de pakketten
De kool wordt verzameld om te verdelen in de pakketten