Feestelijke jaarafsluiting

Het jaar 2021 ligt achter ons, en dit jaar had de Voedselbank Nederveluwe veel om dankbaar voor te zijn. In februari 2021 startten we met de donatiewebshop, met als doel om de huishoudens in de regio die recht hebben op een wekelijks voedselpakket regelmatig te kunnen voorzien van verse en gezonde producten, zoals groenten, fruit en zuivel. Via donaties in de webshop kun je direct bijdragen aan de aankoop door de Voedselbank van producten die anders niet zo veel in de kratten zouden zitten.

Inmiddels hebben steeds meer donateurs hun weg naar de webshop gevonden. Dat bleek met name in de laatste paar maanden. Maar liefst acht producten konden vanaf oktober via verschillende acties worden uitgedeeld aan de betrokken huishoudens in de regio. Het totale bedrag dat daarvoor gul gegeven werd, bedroeg ruim 3700 euro. Hieronder lees je meer over de donatieacties van de afgelopen maanden. Daarnaast kreeg de Voedselbank in november een goed bericht van de Gemeente Wageningen, waardoor we in 2022 nog meer voor huishoudens met een (te) kleine beurs kunnen doen. Dit heeft bovendien gevolgen voor hoe we met de webshop verder gaan. Ook daarover lees je in dit nieuwsbericht meer.

Melk, yoghurt en eieren

Op drie verschillende momenten werden de doelen gehaald van de belangrijkste zuivelproducten in de webshop: melk, yoghurt en eieren. Het doel om 500 literpakken halfvolle melk te verdelen over de pakketten wordt inmiddels regelmatig gehaald; de laatste keer op 6 november. De melkpakken werden deze keer ingekocht via Albert Heijn in Oosterbeek. Een week later was de yoghurt aan de beurt. In de webshop kun je voor € 8,50 tien literpakken melk of yoghurt aankopen voor de pakketten. Het is mooi om te zien dat velen hieraan bijdragen, met 10 pakken of soms een veelvoud daarvan. Op 18 december werd het doel voor de eieren gehaald: 600 euro in totaal voor 500 doosjes van zes eieren. Een welkome aanvulling voor veel huishoudens!

Groenten en fruit

Op het gebied van groenten en fruit stonden er in de afgelopen maanden appels en komkommers in de donatiewebshop, evenals aardappelen en zakjes rodekool of zuurkool. Het doel van de appels, namelijk 400 kilo appels voor ca. 250 gezinnen, werd één dag voor de afloopdatum gehaald, op 21 november, heel mooi! De komkommers, 400 stuks in totaal, konden begin december worden aangeschaft.

Bij de aardappelen en zuurkool/rodekool hadden we de afloopdatum op dezelfde datum (27 december) gezet, in de hoop dat we de mensen een lekkere stamppot zouden kunnen bezorgen. Deze actie is dankzij vele bijdragen gehaald, en in de loop van januari zullen daardoor de pakketten van een zak(je) kruimige aardappelen met rodekool of zuurkool worden voorzien.

Kerstactie

De Voedselbank had ook een actie bedacht voor de kerst: wat als we iedereen een kerststol konden bezorgen? De Albert Heijn in Oosterbeek had een mooie aanbieding, en de actie werd half december hoopvol in de webshop gezet. Het kerstverhaal kreeg dit jaar een nog mooier einde dan gewoonlijk: binnen een dag waren de stollen al gefinancierd! Een geweldig resultaat, waar we bijzonder dankbaar voor zijn.

Kerststollenactie
Kerststollen bezorgd in de loods van de Voedselbank in Wageningen

Subsidie van de gemeente, vooruitblik naar 2022

De Gemeente Wageningen wil het eten van gezond en duurzaam voedsel stimuleren. In het kader daarvan heeft de Voedselbank eind november een bedrag van € 50.000 van de gemeente gekregen, met als doel om de komende twee jaar voedsel in te kopen, dat niet alleen gezond en duurzaam is, maar liefst ook plantaardig. Het is geweldig dat de Voedselbank Nederveluwe op deze manier in 2022-2023 wekelijks de bestaande voedselpakketten kan aanvullen met vooral groenten en fruit. Daarnaast willen we wél gewoon doorgaan met de donatiewebshop de komende jaren. In verband met de subsidie hebben we besloten deze meer te gaan richten op producten in de categorieën zuivel en vis, zodat we de schijf van vijf in de pakketten kunnen blijven waarborgen.

Met dit mooie nieuws eindigt dit bericht over de donatiewebshop van de Voedselbank Nederveluwe. Aan iedereen, donateur, vrijwilliger, cliënt of anderszins betrokkene bij de Voedselbank, wensen wij een heel gezond en gelukkig 2022 toe!