Eindejaarsbericht van de donatiewebshop 2022

Het is een bewogen jaar geweest. Zeker ook voor de huishoudens die in Wageningen, Rhenen, Renkum en omliggende dorpen ondersteund worden met een wekelijks voedselpakket van de Voedselbank. We zouden het bijna vergeten, maar de coronacrisis was begin 2022 nog niet voorbij, en daarbij kwam al snel afnemende koopkracht door inflatie en hoge energiekosten. De mensen met de laagste inkomens hadden onder deze ontwikkelingen verhoudingsgewijs het zwaarst te lijden, en dat werd gemerkt bij de Voedselbank.

Gelukkig konden we dankzij de niet aflatende inzet van vrijwilligers en uw gulle donaties zonder problemen aan de toenemende vraag naar voedselhulp tegemoetkomen. De donatiewebshop heeft daar een behoorlijk steentje aan bijgedragen! We zijn blij dat we deze manier van doneren nu bijna twee jaar geleden geïntroduceerd hebben. U lijkt deze wijze van doneren te waarderen, omdat u kunt zien waar uw bijdrage concreet naartoe gaat.

In vogelvlucht

De donatiewebshop heeft in 2022 tot nu toe al meer dan € 26.000 aan donaties opgeleverd voor de Voedselbank Nederveluwe. Dat is wel een feestje waard, want dit is ruim drie keer zoveel als in het jaar daarvoor! Ook het aantal mensen dat zijn of haar weg vond naar de donatiewebshop, is duidelijk toegenomen. De grootste stijging vond plaats in de laatste paar maanden. Veel mensen lijken hun energietoeslag van € 190 per maand geheel of gedeeltelijk aan de Voedselbank te hebben gedoneerd. Geweldig dat mensen die deze toeslag van de overheid persoonlijk niet nodig hadden, op deze manier gedacht hebben aan hun minder fortuinlijke landgenoten. Ook een aantal bedrijven uit de regio kunnen we inmiddels tot trouwe donateurs van producten uit de webshop rekenen, en daar zijn we heel dankbaar voor.

Diverse producten uit de schijf van vijf

De producten die dit jaar het meest gedoneerd werden, waren melk, eieren en pasta, zoals spaghetti en macaroni. Zes keer in het afgelopen jaar konden we halfvolle melk toevoegen aan alle voedselpakketten, vier keer een doosje eieren en vijf keer pasta, vaak samen met een pot pastasaus. Allemaal basisproducten die huishoudens goed kunnen gebruiken. Maar we zijn ook begonnen om zo nu en dan wat duurdere producten in de webshop te zetten, die bijdragen aan gezond eten uit de schijf van vijf. Voorbeelden daarvan zijn zalm/witvis en kipfilet. Dergelijke producten komen meestal niet in voldoende hoeveelheden bij de Voedselbank terecht tijdens de ophaalrondes bij supermarkten.

Een bestelwagen en een kerststol

2022 telde ook een paar bijzondere acties van de donatiewebshop: een actie voor een nieuwe bestelwagen en onze al bijna traditionele kerststollenactie.

De Voedselbank maakt dagelijks gebruik van bestelwagens om al het voedsel dat overblijft bij de supermarkten en in het distributiecentrum in Arnhem op te halen, en weer rond te brengen bij de verschillende uitgiftepunten in de regio. Eén bestelwagen is aan vervanging toe, en daarom werd besloten om hiervoor in de webshop een financiële bijdrage te vragen, in de vorm van porties van € 25. Daarmee werd op 25 november een totaalbedrag van € 2500 binnengehaald. Een mooi bedrag, dat we kunnen voegen bij andere middelen die de Voedselbank tot haar beschikking heeft.

En dan hadden we een paar weken geleden voor de tweede keer een kerststollenactie in de donatiewebshop. Hiermee kunnen we alle deelnemende huishoudens een lekker extraatje geven voor de kerst. Vorig jaar haalden we dit doel tot onze verrassing al in één dag gehaald. Wat zou het dit jaar worden? Ja hoor, opnieuw raak, weer binnen een dag! Veel dank hiervoor namens de klanten van de Voedselbank. De kerststollen worden komende week uitgedeeld.

Webshop Arnhem

Dan nóg een leuk bericht: er is interesse voor de manier waarop de donatiewebshop voor onze Voedselbank werkt. Andere Voedselbanken in het land informeren bij ons naar hoe wij het hier doen. Uiteraard geven wij graag door wat wij in de loop van twee jaar aan kennis en ervaringen hebben opgedaan. Dit heeft ertoe geleid dat de Voedselbank van Arnhem nu het concept van onze webshop heeft overgenomen en een donatiewebshop heeft geopend. We wensen hen er veel succes mee!

Tot slot willen wij nogmaals u en alle andere donateurs van harte danken voor uw bijdrage in het afgelopen jaar, en u tevens het allerbeste wensen voor de komende feestdagen en het nieuwe jaar. Hopelijk denkt u ook in 2023 zo nu en dan aan de Voedselbank Nederveluwe en besteed u er weer wat van uw geld om nuttige producten te kopen voor huishoudens in de regio die dat nodig hebben. Bedankt alvast!