Nieuws

17 april 2024

Jaarverslag 2023 verschenen

Een overzicht van de activiteiten van Voedselbank Neder-Veluwe in 2023 is te vinden in het onlangs verschenen jaarverslag. Naast de weergave van feiten en cijfers worden in het jaarverslag ontwikkelingen die ons werk beïnvloeden beschreven, zoals de toenemende noodzaak die voor voedselbanken is ontstaan om zelf voedsel in te kopen.

Het volledige jaarverslag is in te zien via onderstaande link:

15 maart 2024

Vacature gebouwbeheerder

Loods
De Voedselbank Neder-Veluwe heeft een loods in Wageningen in eigendom. In deze loods vinden de voornaamste activiteiten van de Voedselbank plaats en de loods dient als uitvalsbasis voor de uitgifte van voedselpakketten op onze 6 uitgiftepunten. De gebouwbeheerder is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van deze loods en van de apparatuur en installaties in de loods. De Voedselbank zoekt een betrokken gebouwbeheerder die als vrijwilliger deze werkzaamheden wil uitvoeren.

Wie zoeken wij?

 • Je hebt ervaring in de bouw of installatietechniek
 • Je hebt bij voorkeur ervaring in gebouwbeheer
 • Je hebt een praktische instelling
 • Je bent in staat klein onderhoud zelf uit te voeren (samen met andere vrijwilligers)
 • Je bent gemiddeld 4 uur per week beschikbaar (werkzaamheden zijn grotendeels zelf te plannen)
 • Je bent beschikbaar om bij storingen of calamiteiten direct in te springen

Wat ga je doen?

 • Het maken en uitvoeren van de (meer-jaren) onderhoudsplanning en -begroting
 • Het plannen en laten uitvoeren van jaarlijkse servicebeurten en onderhoud
 • Het plannen en (zelf) uitvoeren van klein onderhoud
 • Het coördineren van werkzaamheden: je bent een spin in het web van leveranciers, installateurs en voedselbank-vrijwilligers

Voel je je aangesproken of ken je iemand die dit wellicht kan en wil doen, neem dan contact op met Robert de Rijke (06 53427164 of info@voedselbanknederveluwe.nl) of Albert Schuurman (06 54937036).

1 maart 2024

Vacature bestuurslid / secretaris

In ons bestuur ontstaat een vacature voor deze boeiende en veelzijdige functie.

Wie zoeken wij?

 • Je hebt minimaal HBO/WO werk- en denkniveau
 • Je hebt analytisch inzicht en kan complexe situaties overzien, maar ook kun je praktisch handelen
 • Je kunt goed luisteren
 • Je bent accuraat
 • Je bent (gemiddeld) 1 tot 1½ dag per week beschikbaar
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden
 • Je bent een teamplayer en kunt makkelijk samenwerken met verschillende groepen (medewerkers, bestuur) en delegeren
 • Je beschikt over organiserend vermogen, doorzettingsvermogen, geduld en respect
 • Je kunt omgaan met Word en Excel en hebt affiniteit met social media

Wat ga je doen?

 • Het merendeel van de werkzaamheden gebeurt vanuit huis waarbij je je werktijden zelf kunt bepalen
 • Voorbereiding van, deelname aan en verslaglegging van bestuursvergaderingen (ca. 8 x per jaar)
 • Opstellen van het jaarverslag en verspreiding daarvan (relaties en donateurs)
 • Correspondentie
 • Interne communicatie
 • Contenteheer van de website en social media
 • Beheer Google Drive (digitaal archief)
 • Organisatie en eindredactie van de (interne) Nieuwsbrief (4 – 6 x per jaar)

Voel je je aangesproken of ken je iemand die dit wellicht kan en wil doen, neem dan contact op met Greet Blom (06 83903769) of Sjoerd Bakker (06 54268870).

20 april 2023

Jaarverslag 2022 verschenen

Het jaarverslag van Voedselbank Neder-Veluwe biedt weer veel informatie over onze activiteiten in 2022. Meest opvallend is de sterke toename van het aantal klanten door de toenemende inflatie en de stijging van energie- en voedselprijzen in de tweede helft van het afgelopen jaar. Ons aantal klanten breidde zich in enkele maanden uit met 30 %. Dankzij de voortdurende inzet van onze vrijwilligers en door extra subsidies, donaties of anderszins zijn wij in 2022 in staat geweest de dagelijkse operatie onverminderd  voort te zetten en in totaal ruim 12.000 voedselpakketten te verstrekken aan diegenen die dat nodig hebben in ons werkgebied, de gemeenten Wageningen, Renkum en Rhenen. Voor een volledig overzicht van onze activiteiten in 2022 verwijzen wij graag naar het jaarverslag:

17 september 2022

Voedselbank verlaagt per 17 september drempel om in aanmerking te komen voor een voedselpakket

Voedselbank Neder-Veluwe heeft, net als alle Nederlandse voedselbanken, per 17 september 2022 de drempel voor het krijgen van een voedselpakket verlaagd, waardoor meer mensen ervoor in aanmerking komen. Dat gebeurt omdat de kosten van het levensonderhoud van mensen zijn gestegen.

De nieuwe vanaf 17 september 2022 geldende criteria zijn te vinden op de website onder “Klant worden – Criteria”.

Vrijwilligersbijeenkomst in Belmonte Arboretum in Wageningen

2 september 2021

Op 1 september kwamen ongeveer 70 van onze vrijwilligers bij elkaar in Belmonte Arboretum in Wageningen voor een gezellige bijeenkomst met hapjes en drankjes.
Ook de nieuwe burgemeester van Wageningen Floor Vermeulen, vergezeld door wethouder Bosland, burgemeester Schaap en wethouder Maouche van Renkum en wethouder De Heer van Rhenen waren aanwezig om de vrijwilligers uit hun gemeenten te bedanken voor het werk bij de Voedselbank. Het was mooi weer, er was een mooie omgeving en als hoogtepunt was er een ‘persconferentie’ te beluisteren waarbij vrijwilligers de persconferenties van de regering over Covid19 persifleerden als ‘bestuur van de Voedselbank’. Daarnaast was het natuurlijk gewoon gezellig om in een ongedwongen setting elkaar weer te ontmoeten, kennis te maken en bij te praten.

30 augustus 2021

Een hoop mensen in Nederland zijn afhankelijk van voedselhulp, waaronder ook een hoop kinderen. Speciaal voor deze kinderen, start vandaag de grote landelijke actie gericht op het ontbijt “Op een lege maag kun je niet leren” in samenwerking met Albert Heijn. Van maandag 30 augustus t/m zondag 12 september kunnen klanten in winkels van Albert Heijn ontbijtproducten zoals hagelslag, havermout en cornflakes doneren aan de lokale voedselbanken. Alle producten zijn gericht op een voedzaam ontbijt voor gezinnen met kinderen.
Ook in Wageningen, Oosterbeek en Elst (U) zijn kinderen helaas afhankelijk van voedselhulp. Op zaterdag 4 september ondersteunen de vrijwilligers van Voedselbank Neder-Veluwe daarom de actie in de AH-winkels van Wageningen, Oosterbeek en Elst (U). Daarmee is Voedselbank Neder-Veluwe enorm geholpen.

Financieel jaarverslag 2020

31 juli 2021

In aanvulling op de publicatie van ons jaarverslag publiceren we onze jaarcijfers 2020 in het door de belastingdienst voorgeschreven standaardformulier:

Uitgifte van 24 mei (2e Pinksterdag) verschoven naar dinsdag 25 mei

18 mei 2021

De uitgifte in Rhenen, Elst, Doorwerth en Oosterbeek van aanstaande maandag (2e pinksterdag) is verplaatst naar dinsdag 25 mei!

Jaarverslag 2020 verschenen

29 maart 2021

Het jaarverslag 2020 van Voedselbank Neder-Veluwe biedt veel informatie over hoe de Voedselbank in dit lastige Coronajaar heeft geopereerd. Zie: Jaarverslag 2020

Uitgifte van 5 april (2e Paasdag) verschoven naar 6 april

31 maart 2021

De uitgifte van voedselpakketten op maandag 5 april (2e Paasdag) is verschoven naar dinsdag 6 april.

Dit geldt voor de uitgiftepunten Doorwerth, Oosterbeek, Rhenen en Elst (U).

“Collecte” voor de Voedselbank

15 maart 2021

De laatste tijd hebben we enkele malen berichten ontvangen over iemand die zich zowel in Wageningen als in de gemeente Renkum aan de deur voordeed als “collectant voor de Voedselbank”.

Laat ons duidelijk zijn: De Voedselbank is erg blij met donaties, maar collecteren langs de deuren gebeurt NOOIT namens de Voedselbank. Wij vrezen dan ook dat de bij de deur opgehaalde gelden niet bij de Voedselbank terecht komen.

Wie wil doneren verwijzen wij naar onze website: Word donateur.

Uitgifte van voedselpakketten hervat

8 februari 2021

Vanwege de grote sneeuwval en gladheid kon de uitgifte van voedselpakketten op maandag 8 februari geen doorgang vinden. De weersomstandigheden laten het inmiddels toe om de uitgifte te hervatten. De uitgifte op woensdag 10 februari in Wageningen en op vrijdag 12 februari in Renkum gaat dus gewoon door.

Persbericht

7 februari 2021

Voedselbank Neder-Veluwe e.o. opent donatiewebshop

Vanaf februari start de Voedselbank Neder-Veluwe e.o. met een webshop waar mensen direct producten kunnen kopen die bestemd zijn voor de klanten van de Voedselbank. Het aanbod van de webshop bestaat vooral uit gezonde en verse producten, zoals groenten, fruit en zuivel, die een welkome aanvulling kunnen vormen op de bestaande voedselpakketten. Via deze webshop bepaal je als donateur dus zelf waar je geld aan wordt besteed.

Sinds 2007 verstrekt de Voedselbank Neder-Veluwe e.o. wekelijks voedselpakketten aan mensen onder de armoedegrens in de gemeenten Wageningen, Renkum en Rhenen. Op dit moment gaat het om ongeveer 240 gezinnen. Het grootste deel van het eten in de voedselpakketten verkrijgt de Voedselbank van supermarkten en andere bedrijven die het eten anders zouden weggooien. De producten die de Voedselbank krijgt van haar leveranciers, verschillen per week. Het komt regelmatig voor dat de Voedselbank nauwelijks verse producten, zoals zuivel, groenten of fruit, in de pakketten kan doen.

In een poging om meer gezonde producten te kunnen verstrekken, is de Voedselbank Neder- Veluwe e.o. daarom in februari gestart met een bijzondere webshop waar mensen op de gebruikelijke wijze producten kunnen bestellen en betalen. Het enige verschil is, dat de bestelde producten niet bij je thuis bezorgd worden, maar verdeeld worden over de pakketten voor de klanten van de Voedselbank. Elk product dat in de donatiewebshop verschijnt, heeft daarbij een bepaalde aflooptijd. Dit zorgt ervoor dat in de week na de afloopdatum alle pakketten kunnen worden voorzien van hetzelfde product.

Voedselbank Neder-Veluwe e.o. heeft gekozen voor deze nieuwe manier van donateurswerving, omdat donateurs via de webshop zelf kunnen kiezen waar hun geld precies aan wordt besteed. De Voedselbank kan zo eenvoudig transparantie verschaffen over de wijze waarop de binnengekomen giften precies gebruikt worden.

De donatiewebshop vind je hier: www.voedselbanknederveluwe.nl/webshop

Contactgegevens voor meer informatie:Greet Blom, voorzitter van de Voedselbank Neder-Veluwe e.o.: info@voedselbanknederveluwe.nl

Geen uitgifte op maandag 8 februari!

7 februari 2021

Vanwege de winterse omstandigheden kan de uitgifte van voedselpakketten morgen, maandag 8 februari, helaas geen doorgang vinden op onze uitgiftepunten in Oosterbeek, Doorwerth, Rhenen en Elst (U).

 

Uitgifte rond Kerst en Oud en Nieuw

19 december 2020

De uitgifte tijdens de weken rond Kerstmis en Oud en Nieuw gaat op alle uitgiftepunten op de normale dagen door met uitzondering van Renkum waar de uitgifte verplaatst is naar donderdag 24 december en donderdag 31 december in plaats van de in Renkum gebruikelijke vrijdagen.

Voedselbanken blijven open tijdens lockdown

15 december 2020

Bericht van Voedselbanken Nederland:

De regering heeft extra maatregelen
afgekondigd om de
verspreiding van het coronavirus
te beperken. Aan het
begin van de coronacrisis gaf de overheid
al aan dat de voedselbanken
behoren tot de vitale voedselsector.
Voedselbanken mogen dus openblijven.
We willen alle besturen en vrijwilligers
oproepen om de verstrekking van voedsel
rond deze feestdagen zo goed mogelijk
uit te blijven voeren. Onze leveranciers
hebben ons ruimschoots voorzien van
producten voor de feestdagen. Het zou
bijzonder prettig zijn als we al die producten
op tijd bij de klanten krijgen zodat zij in
deze periode iets extra’s krijgen.
Uiteraard moeten wij voorkomen dat onze
voedselbank een bron van besmetting
wordt. Door de ervaringen van het
afgelopen half jaar zijn we goed in staat
om de distributie naar onze klanten
corona-proof uit te voeren. Check
eventueel nog eens je corona protocollen:
• Niemand met corona verschijnselen
komt naar de voedselbank (neusverkoudheid,
keelpijn. hoesten,
verhoging/koorts, benauwdheid of
verlies van reuk/smaak)
• Was je handen
• Gebruik papieren zakdoeken
• Houd 1,5 meter afstand, schud geen
handen
• Vrijwilligers dragen een FFP2 mondkapje
ter bescherming
• Bezoekers dragen verplicht een
mondkapje (maak gebruik van gratis
verstrekte mondkapjes)
• Bezoekers zijn verplicht zich te houden
aan de aanwijzingen
• Desinfecteer gebruikte materialen
• Maak vaker en intensiever schoon
• Beperk de contacttijd met klant en/of
vrijwilliger
• Beperk het aantal klanten per tijdseenheid
• Voorkom rijen buiten voor de voedselbank
• Ventileer zo veel als mogelijk de
binnenruimtes

 

 

RABO ClubSupport

7 oktober 2020

Onze Voedselbank doet dit jaar weer mee aan de RABO ClubSupport. De Rabo ClubSupport biedt  kennis, netwerk en financiële ondersteuning aan clubs en verenigingen. Om ze sterker te maken, voor nu en in de toekomst. 

Wie lid is van de RABO Bank Vallei en Rijn kan helpen om de opbrengst van deze actie voor de Voedselbank zo groot mogelijk te maken. Als lid bepaal je namelijk welke club een financiële ondersteuning ontvangt. Kortom: jouw stem is geld waard. Goed voor de club & geweldig voor de buurt.
Wie lid is van de RABO Bank Vallei en Rijn: ga voor 25 oktober naar https://www.rabobank.nl/particulieren/leden/clubsupport/ en breng je stem uit op Voedselbank Neder-Veluwe.
Vorig jaar was onze opbrengst € 4.656,-. Hopelijk kunnen we dit jaar dit bedrag overtreffen!

 

JAARVERSLAG 2019

28 april 2020

De uitbraak van het coronavirus heeft de druk op onze Voedselbank aanzienlijk vergroot. Wij merken dat door het uitvallen van vrijwilligers in de zogenaamde risicogroep, de strenge hygiënemaatregelen die wij moeten nemen, de mogelijke toename van het aantal mensen die een beroep op ons doen en de financiële consequenties die de uitbraak voor ons heeft.

Wij prijzen ons gelukkig dat het vooral dankzij de inzet van onze vrijwilligers nog steeds lukt om wekelijks voor diegenen die het nodig hebben in de gemeenten Wageningen, Renkum en Rhenen voedselpakketten gereed te maken en uit te reiken.

Dankzij vele acties, subsidies, donaties, vrijwilligerswerk of anderszins waren wij in 2019 in staat bijna 13.000 voedselpakketten te verstrekken.

Voor een overzicht van onze activiteiten in 2019 verwijzen wij graag naar ons jaarverslag:

Jaarverslag 2019 Voedselbank Neder-Veluwe

 

CORONAVIRUS:

VOEDSELBANK NEDER-VELUWE BLIJFT OOK IN DE HUIDIGE OMSTANDIGHEDEN DE VOEDSELUITGIFTE VOORTZETTEN

HOE KAN IK HELPEN?  WORD DONATEUR

 

Rijn en Veluwe 15 april 2020

De Gelderlander 4 april 2020

 

Maatregelen in verband met het Coronavirus (for English and Arabic translation see below)

16 maart 2020

Voedselbank Neder-Veluwe heeft in overeenstemming met Voedselbanken Nederland en de richtlijnen van de overheid maatregelen genomen om de uitgifte aan klanten voort te kunnen zetten.

ALGEMEEN:

Het coronavirus verspreidt zich vooral door hoesten, niezen en praten – dus via de lucht.

Ook kan besmetting via handen plaatsvinden…buiten het lichaam kan het virus niet heel lang overleven.

Om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen gelden de volgende richtlijnen:

 • Alle vrijwilligers en cliënten die last hebben van de volgende klachten, worden verzocht NIET naar de Voedselbank te komen:

                   koorts, luchtwegklachten, kortademigheid, hoesten, niezen

 • Alle vrijwilligers en cliënten, die in contact zijn geweest met besmette personen, worden verzocht NIET naar de Voedselbank te komen.

UITGIFTE:

 • Er mogen niet meer dan 5 cliënten tegelijk binnen zijn. Kom niet in groepjes binnen, maar vorm een rij en houd daarbij zoveel mogelijk afstand van elkaar.
 • Mensen met verkoudheidsklachten worden niet binnen gelaten. U kunt in dat geval iemand anders vragen het pakket op te halen voor u. Eventueel kunt u buiten het pakket in ontvangst nemen.
 • Producten mogen zo weinig mogelijk met de handen aangeraakt worden.
 • De producten worden door vrijwilligers aangereikt.
 • Vermijd sociaal contact.

Wij hopen dat iedereen zijn/haar steentje bijdraagt om het bovenstaande na te leven, zodat we de uitgifte van pakketten ook in deze omstandigheden kunnen voortzetten.

Het Bestuur van Voedselbank Neder-Veluwe

English translation:

To the clients of Voedselbank Neder Veluwe,

The outbreak of the CORONAVIRUS has great consequences for the whole society, including the Voedselbank.

To be able to provide you with your food package we have to take some important measures.  These are in accordance with Voedselbanken Nederland and the guidelines of the Dutch government.

IN GENERAL:

The Coronavirus spreads mostly by coughing, sneezing and talking – so via the air.

Contamination can also take place by hands… Outside the body the virus is not able to survive for a long time.

To prevent contamination as much as possible the following instructions should be followed:

 • All Voedselbank volunteers and clients who have the following complaints are seriously requested NOT to come to the Voedselbank:

                   fever, respiratory complaints, shortness of breath, coughing or sneezing.

 • All Voedselbank volunteers and clients who have been in touch with infected persons are requested NOT to come to the Voedselbank.

DISTRIBUTION OF FOOD:

 • No more than 5 clients are allowed inside at the same time. Don’t enter in a group, line up and keep as far apart from each other as possible.
 • People with a cold are not allowed inside. In that case you may ask someone else to pick up your food package. Exceptionally you can receive your package outside the building.
 • Products should be touched as little as possible with your hands.
 • The products will be handed out by the Voedselbank volunteers.
 • Avoid social contacts.

We sincerely hope that everyone will contribute to the above rules so we can continue the food distribution under these circumstances.

Board Voedselbank Neder-Veluwe

Arabic translation:

بنك الغذاء هولندا

نيدر-فيلووا

الى زبائن بنك الغذاء نيدر-فيلووا

انتشار فيروس الكورونا له تاثيرات كبيره على المجتمع. بمن فيهم بنك الغذاء

لكي نتمكن من توفير الوجبات لكم علينا اتخاذ خطوات مهمه. هذه الاجراءات هي حسب توجيهات بنك غذاء هولندا وتوجيهات الحكومه الهولنديه.

بشكل عام:

باغلب الحالات عدوى فيروس كورونا تنتشر بالهواء عن طريق القحه, العطس والتكلم. التلوث قد يحدث ايضا عن طريق الايدي…….الفيروس لا يصمد طويلا خارج الجسم.

لكي نتغلب على العدوى يجب علينا اتخاذ الاحتياطات الاتيه:

-أي احد من متطوعي او زبائن بنك الغذاء الذين يعانون من العوارض الاتيه, نطالبهم بشده عدم المجيء الى بنك الغذاء:

    حمى, مشاكل تنفس, قصر النفس, قحه او عطس

-أي احد من متطوعي او زبائن بنك الغذاء كان باتصال مع احد المعديين, مطلوب منه بشده عدم المجيء لبنك الغذاء

توزيع الغذاء:

-ممنوع دخول اكثر من 5 زبائن بنفس الوقت. ممنوع الدخول كمجموعه, قفوا بالدور احدكم خلف الاخر مع المحافظه على البعد بينكم قدر المستطاع.

-اناس مع نزله برد غير مسموح لهم بالدخول. في هذه الحاله اطلبوا من شخص اخر ان يجلب لكم وجبتكم. في حالات خاصه تستطيعون الحصول على وجبتكم خارج المبنى

-التقليل من لمس الوجبات بالايدي قدر المستطاع.

-الاناس الذين سيوفرون الوجبات لكم هم متطوعي بنك الغذاء.

-امتنعوا من التخالط مع الناس.

نتمنى كثيرا من الجميع الالتزام بالقوانين المذكوره اعلاه من اجل ان نستمر بتقديم الغذاء في هذه الظروف.

شكرا

تحياتنا

اداره بنك الغذاء نيدر-فيللوا

 

Uitgifte op Koningsdag (27 april) verschoven naar 28 april

De uitgifte van voedselpakketten op maandag 27 april (Koningsdag) is verschoven naar dinsdag 28 april.

Dit geldt voor de uitgiftepunten Doorwerth, Oosterbeek, Rhenen en Elst (U).

Meer mensen maken gebruik van de voedselbanken

20 augustus 2019
In de eerste helft van 2019 hielpen de voedselbanken 8 % meer huishoudens dan in dezelfde periode van voorgaande jaar. Het aantal kinderen steeg met bijna 7%. Er zijn grote lokale verschillen voor wat betreft de hoeveelheid beschikbaar voedsel. Aldus een persbericht van Voedselbanken Nederland.

Flinke groei aantal klanten
Uit de halfjaarsenquete [1] onder de voedselbanken blijkt dat het klantenaantal nog steeds toeneemt. Het aantal geholpen huishoudens steeg met 8%. Het aantal kinderen steeg met bijna 7%
De samenstelling van het klantenbestand lijkt te veranderen. Er werden relatief meer alleenstaanden en éénouder gezinnen geholpen. Het aantal ouderen dat een beroep doet op voedselhulp stijgt ook. Dit zou kunnen komen doordat de kosten van levensonderhoud harder zijn gestegen (BTW verhoging, en energie) dan de pensioenen en AOW.
Voedselbanken zijn sinds enige tijd bezig om klanten die nu nog ‘onder hun radar’ vallen op te zoeken. Mensen die aan de toelatingscriteria voldoen, maar zich om redenen van schaamte en/of onbekendheid, nog niet melden. Dit heeft lokaal al tot successen geleid.

Grote lokale verschillen in hoeveelheid beschikbaar voedsel
Voedselbanken zamelen voedsel in dat anders verspild zou worden. Klanten ontvangen wekelijks voedsel met een gemiddelde waarde van zo’n 43 euro. Voedselbanken Nederland signaleert dat er grote verschillen bestaan tussen de voedselbanken. Om allerlei redenen, waaronder een tekort aan vrijwilligers, slagen niet alle voedselbanken erin om voldoende, goed voedsel in te zamelen. Sommige voedselbanken zijn actief in gebieden waar weinig filialen van supermarkten zitten. Voor hen is het lastig om voldoende voedsel in te zamelen.

Vrijwilligers gezocht
Diverse voedselbanken kampen met een tekort aan vrijwilligers. Daardoor kan het voedsel dat bij supermarkten beschikbaar is, niet altijd tijdig en op een voedselveilige manier worden opgehaald en gedistribueerd. Voedselbanken verwachten de komende jaren veel extra vrijwilligers, met allerlei soorten ervaringen en expertises, nodig te hebben.

Houten, 20 augustus 2019

[1] 146 voedselbanken (van de 169 leden van Voedselbanken Nederland) vulden de halfjaar enquête in. Er zijn geen betrouwbare regionale cijfers beschikbaar, omdat in sommige regio’s de data van grotere voedselbanken ontbreken.

Eten op rolletjes 2019

Eten op Rolletjes komt weer naar Wageningen! ?
En wij zijn er natuurlijk weer bij ?

Vrijdag 30 augustus, zaterdag 31
augustus en zondag 1 september
is het weer zo ver. Dan komen de
foodtrucks weer naar het terrein op
de Dreijen voor Eten Op Rolletjes Wageningen

Als Voedselbank verhuren we al 4
jaar borden via een ‘bordenbus’ op
dit altijd zeer gezellige festijn. Het
is onze bijdrage aan het milieu plus
naamsbekendheid en inkomsten
voor onze Voedselbank. Vorig jaar
hebben we € 900 opgehaald!

Wil je op één of meer dagen 2 uurtjes
helpen? Meld je dan aan via
actievoor@voedselbanknederveluwe.nl

Tot op de Dreijen, als gast of helper! ???

 

 

Nieuwe voorzitter Voedselbank Neder-Veluwe

28 mei 2019

Op 28 mei heeft Lous van Vloten-Doting het voorzitterschap van Voedselbank Neder-Veluwe overgedragen aan Greet Blom-Zandstra. Lous van Vloten-Doting heeft ruim 11 jaar leiding gegeven aan de  -vaak stormachtige-  ontwikkeling van de Voedselbank, die aanvankelijk is gestart in Wageningen, maar ook al jaren werkzaam is in de gemeenten Renkum en Rhenen.

Greet Blom-Zandstra, die op 28 mei het voorzitterschap van de Voedselbank Neder-Veluwe op zich heeft genomen, is werkzaam bij de Plant Science Group van Wageningen UR. Ze is in het verleden voorzitter geweest van verschillende organisaties, waaronder de wijkkerkenraad Lukas en de Algemene Kerkenraad van de Protestants Gemeente te Wageningen, en van de Personeelsvereniging van het CABO. Zij ziet met veel verwachting uit naar de samenwerking met de medewerkers van de Voedselbank.

   Lous van Vloten-Doting

  Greet Blom-Zandstra

 

5 april 2019

Voor diegenen die het nodig hebben in de gemeenten Wageningen, Renkum en Rhenen hebben de vrijwilligers van de Voedselbank in 2018 weer elke week voedselpakketten gereed gemaakt en uitgereikt.

Dankzij vele acties, subsidies, donaties, vrijwilligerswerk of anderszins zijn in totaal ongeveer 12.000 voedselpakketten verstrekt.

Voor meer informatie over het reilen en zeilen van de Voedselbank in 2018 wordt verwezen naar het jaarverslag:

Voedselbank Neder-Veluwe jaarverslag 2018

 

Wie doet mee met de grote voorjaarsschoonmaak in en bij de loods van de Voedselbank in Wageningen op zaterdag 16 maart 2019?

In het kader van NLDoet gaan tieners en volwassenen, deels statushouder en deels Nederlanders, de Voedselbank Neder-Veluwe in Wageningen op 16 maart een grote schoonmaakbeurt geven. Het werk bestaat uit het schoonspuiten van de twee bestelauto’s en ca 800 kratten en het soppen van de loods, ook de nevenruimtes. Door het sop- en spuitwerk in 4 ploegen te verdelen (zowel ‘s morgens als ‘s middags een ploeg buiten en een ploeg binnen) denken we de klus tussen 10:00 en 16:00 uur te kunnen klaren. We hopen op 30 tot 40 deelnemers, waarvan een deel voor het eerst kennismaakt met de Voedselbank.

Natuurlijk is het schoonmaken belangrijk maar ook het elkaar ontmoeten en mensen vertellen over de Voedselbank. Daarom organiseren we een gemeenschappelijke lunch. Voor het verzorgen van de catering (koffie/thee en lunch) zoeken we 3 à 4 mensen die ook als gastvrouw/heer willen optreden.

Mee doen? e-mail naar actievoor@voedselbanknederveluwe.nl

Ik kom graag van 10.00- 12.00 schoonmaken bij de Voedselbank Neder-Veluwe

Naam:                                                                   email                                                                                           tel                                                                                      wel/ geen lunch

Ik kom graag schoonmaken van 13.00 tot 15.00

Naam                                                                    email                                                                                            tel                                                                                     wel/geen lunch

Ik kom graag voor de catering zorgen van 11.00 tot 14.00

Naam                                                                    email                                                                                             tel

Meer dan 1 miljoen waardepunten voor Douwe Egberts-actie!

Beste mensen,
Hartelijk dank voor het meewerken aan de actie van Douwe Egberts en Voedselbanken om Douwe Egberts waardepunten te verzamelen. Voor deze punten krijgen de klanten van de Voedselbank een pak koffie. Koffie zit nooit in het pakket omdat het te duur is.
Op dinsdag 8 januari 2019 zijn 3 grote dozen met 1.079.334 punten naar het Distributiecentrum van de Voedselbank in Arnhem gebracht. Het is een ongelooflijke hoeveelheid punten die bijeen gespaard is.
In maart 2019 horen we hoeveel pakken koffie we hiervoor krijgen maar waarschijnlijk rond de 1900 pakken. Het aantal is afhankelijk van de koffieprijs op dat tijdstip. Douwe Egberts geeft nog 15% extra koffie boven het aantal pakken dat wij krijgen.

Ook het verzamelen van AH Perla-koffiepunten heeft zin gehad. Niet minder dan 77 volle spaarkaarten zijn bij AH ingeleverd, dit leverde een bedrag van € 154 op. Het geld is overgemaakt naar Voedselbank Neder-Veluwe.

We hopen dat iedereen weer wil gaan sparen voor de volgende actie die waarschijnlijk aan het eind van dit jaar gehouden wordt. Spaar dus rustig door en lever ze in bij de Voedselbank Neder-Veluwe aan de Industrieweg 20 in Wageningen. De AH Perla-koffiepunten kunnen daar ook ingeleverd worden.

Nogmaals heel hartelijk dank,
Annerieke Water, coördinatie acties Voedselbank Neder-Veluwe en Bert Kämink

Actie Albert Heijn Oosterbeek 15 september 2018

Eten op rolletjes 2018

Het is zo ver! Je kunt je nu opgeven voor Eten op rolletjes:

vrijdag 31 aug., zaterdag 1, zondag 2 sept. 2018

Openlucht Foodfestival ‘Eten op rolletjes’ komt op vrijdag 31 augustus, zaterdag 1 en zondag 2 september 2018 weer naar Wageningen.  De Voedselbank Neder-Veluwe verhuurt weer borden op dit festival op De Dreijen en vraagt mensen die een poosje willen helpen.

Geef je per mail op vóór vrijdag 24 augustus via actievoor@voedselbanknederveluwe.nl

 • Geef aan wanneer je kunt dan wordt er zo mogelijk rekening mee gehouden.
 • Een paar dagen voor het festival krijg je een mail met instructies en het tijdschema

Toelichting:

‘Eten op rolletjes’ en de Voedselbank op vrijdag 31 aug, zaterdag 1 en zondag 2 september 2018

Voor het derde jaar werkt de Voedselbank mee aan openlucht foodfestival ‘Eten op rolletjes’ in Wageningen. Wat heeft een foodfestival met de Voedselbank te maken?

De afgelopen 2 jaar hebben wij als Voedselbank ter plekke borden verhuurd vanuit de ‘bordenbus’. Wij denken dat het aanbieden van echte borden een bijdrage levert aan het milieu, plus naamsbekendheid en inkomsten genereert voor de Voedselbank .

Een flink aantal mensen heeft al eens meegewerkt aan dit heel gezellige foodfestival dat de vorige jaren een groot succes was. Wie wil dit jaar weer meedoen?

Hoe:

1) borden verhuren vanuit de ‘bordenbus’ tegen een (deel van een) muntje

2) vuile borden ophalen

3) borden reinigen/drogen en weer verhuren

Wanneer:           Vrijdag: 17:00 tot 22:00 uur

Zaterdag: 13:00 tot 22:00 uur

Zondag: 13:00 tot 22:00 uur

Meehelpen? Heel graag opgeven!

Wij denken aan “diensten” van maximaal 2 uurtjes met steeds 2 liefst 3 personen. Dan kun je elkaar afwisselen en daarnaast ook van de muziek en de sfeer genieten.

Opgeven bij  actievoor@voedselbanknederveluwe.nl

 

 

 

 

 

 

Bericht van Voedselbanken Nederland:

stem op www.nrccharityawards.nl

de Gelderlander 26 april 2018

JAARVERSLAG 2017 Voedselbank Neder-Veluwe

 
 
 
11 april 2018

Het jaarverslag 2017 bevat weer veel wetenswaardigheden over de Voedselbank Neder-Veluwe. Ook in 2017 hebben de vrijwilligers zich intensief ingezet om aan de vraag naar voedselpakketten in de gemeenten Wageningen, Renkum en Rhenen te voldoen.

Dankzij vele acties, subsidies, donaties, vrijwilligerswerk of anderszins konden aan diegenen die het nodig hebben in totaal ongeveer 11.000 voedselpakketten worden uitgereikt.

2017 was een bijzonder jaar omdat het 10-jarig bestaan werd gevierd.

Voor een overzicht van de activiteiten in 2017: zie het complete Jaarverslag 2017 Voedselbank Neder-Veluwe

Voedselbank Neder-Veluwe hoopt in 2018 op dezelfde voet te kunnen voortgaan en stelt het buitengewoon op prijs daarbij weer op ruimhartige ondersteuning te mogen rekenen.

 

Vluchtelingstatushouders en Nederlanders gaan samen bij de Voedselbank aan de slag en samen eten op zaterdag 10 maart 2018

Waarom ? Samen bezig zijn vergroot netwerken en draagt bij aan wederzijds respect en begrip. Ondertussen zorgen we voor de voorjaarsschoonmaak bij Voedselbank Neder-Veluwe en laten we zien dat vrijwilligerswerk leuk is.

Wie organiseert ? Rotary Club Wageningen in het kader van NL Doet 2018

Wat gaan we doen? Een dag met een groep Statushouders en Nederlanders samen werken, lachen en eten. Taalproblemen gaan we te lijf met handen en voeten en Google translate. We werken in 4 ploegen en eten samen.

Waar doen we wat ? Bij de Voedselbank Neder-Veluwe (Industrieweg 22,Wageningen) gaan 2 ploegen de auto en ca 500 kratten schoonspuiten, de vloer machinaal schrobben en de loods soppen.

In “Ons Huis” ( Harnjesweg 84, Wageningen) gaat de 3e ploeg gerechten specifiek voor verschillende landen koken. De 4e ploeg dekt de tafel, helpt de kookploeg en ruimt op. Om 18.00 zijn alle harde werkers welkom aan tafel.

Wie nodigen we uit ? Statushouders met familie/ vrienden. Streefgetal 15 tot 25. Vrijwilligers via NL Doet en Welkom in Wageningen. Streefgetal 15 tot 25.

 Deelnemen? Aanmelden kan door in een email naar actievoor@voedselbanknederveluwe.nl aan te geven met hoeveel personen u aan welke activiteiten wilt deelnemen.

1) .…. personen van 10.00- 12.30 schoonmaken bij de Voedselbank

2) .…. personen van 13.00 – 15.30 schoonmaken bij de Voedselbank

3) .…. personen vanaf 16.00 helpen koken in “Ons Huis”

4) .…. personen vanaf 17.00 tafel dekken en opruimen in “Ons Huis”

5) .…. personen eten om 18.00 mee. Dieet wensen graag apart vermelden.

Graag per deelnemer

naam                               leeftijd                                    email                                           tel nummer

 

Hoog en Laag 7 februari 2018

 

Voedselbank neemt nieuwe bestelbus in gebruik

Voedselbank Neder-Veluwe heeft op 2 februari een tweede bestelbus in gebruik genomen. Dankzij een sponsoractie, ingezet door Rotaryclub Oosterbeek, en mede ondersteund door onder meer het Oranjefonds, is voldoende geld verzameld om de nieuwe bus aan te schaffen. Namens de sponsors heeft Tom Nijhuis, voorzitter van Rotaryclub Oosterbeek, de bus overgedragen aan Jan Willem van Dijk, bestuurslid Logistiek van de Voedselbank. Bij de overdracht waren de wethouders belast met armoedebeleid in de gemeenten Renkum, Wageningen en Rhenen aanwezig.

Voor het ophalen van voedingsmiddelen en het uitrijden van voedselpakketten naar de zes uitgiftepunten in de gemeenten Renkum, Wageningen en Rhenen is de behoefte aan transportcapaciteit fors toegenomen. Nu de bestaande Voedselbank-bus aan de grenzen van zijn mogelijkheden was gekomen is de nieuwe bus met laadklep een welkome aanvulling.

De Voedselbank is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers om haar werk ook in de toekomst op dezelfde voet te kunnen voortzetten. Met de ingebruikneming van de nieuwe bus geldt dat zeker voor vrijwilligers die als chauffeur willen werken.

Zie de overdracht op video:

https://www.facebook.com/VoedselbankNederVeluwe/videos/1735034216519622/

 

Voedselbank verruimt en verandert toelatingsnorm voor klanten

Per 1 januari 2018 zijn de toelatingsnormen van de voedselbanken fors gewijzigd. Enerzijds zijn de klassieke normbedragen van de voedselbank verhoogd met 7%. Anderzijds is de toelatingsnorm gekoppeld aan de NIBUD bijstandsnorm. Dit is nieuw en brengt een andere methodiek van toerekening met zich mee. Zo wordt er rekening gehouden met meer uitgavenposten en komen klanten eerder in aanmerking voor een pakket.
Effectief komt de verandering neer op een verruiming van de toelatingscriteria van bijna 100 euro.

Verhoging normbedrag

De normbedragen zijn ook in 2018 verruimd. Het basisbedrag per huishouden is met 10 euro verhoogd tot € 130. Daarnaast is het bedrag per persoon verruimd met 5 euro tot € 85.

Het basisbedrag per huishouden : €130
Het basisbedrag per persoon: € 85

Toelatingsnorm (in euro’s per maand) Per 1.1.2018 Per 1.1.2017
1-persoon € 215 (130+85) € 200
2 volwassenen € 300 (130+2*85) € 280
1 volwassene en 1 kind € 300 (130+2*85) € 280
1 volwassene en 2 kinderen € 385 (130+3*85) € 360
2 volwassenen en 2 kinderen € 470 (130+ 4*85) € 440
1 volwassene en 3 kinderen € 470 (130 + 4*85) € 440
etc.    

Koppeling aan NIBUD norm

Er is voor gekozen om duidelijker zichtbaar te maken hoe de toelatingscriteria van de voedselbanken zich verhouden tot de NIBUD norm (voor bijstand). De nieuwe toelatingsnormen bedragen gemiddeld 45% van deze NIBUD Norm.
Als gevolg hiervan wordt rekening gehouden met meer uitgavenposten (tot € 79) dan voorheen.

Per saldo leiden beide wijzigingen tot een verruiming van € 94 voor eenpersoons huishouden (oplopend met 5 euro per extra persoon in een huishouden).
De voedselbanken hebben deze norm verruimd nu ze voldoen aan de eisen van voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de supermarkten dientengevolge meer voedsel doneren dat anders weggegooid zou worden.

In het eerste kwartaal inventariseren de voedselbanken hoeveel klanten in 2017 geholpen werden. Een persbericht hierover wordt eind februari 2018 verwacht.

 

Anneke Sijbrand koninklijk onderscheiden

Zaterdag 4 november werd Anneke Sijbrand verrast door haar benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Wagenings burgemeester G.J.M. van Rumund speldde haar de versierselen op tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van Voedselbank Neder-Veluwe. Anneke Sijbrand ontving de onderscheiding voor het vele vrijwilligerswerk dat zij verricht voor de voedselbank en voorheen voor de Margrietschool, de Protestantse gemeente Wageningen, en CSG Het Streek.

Anneke Sijbrand is een vrijwilligster met een zeer ruime staat van dienst. Vanaf 1987 was zij actief als diaken van de Protestantse gemeente, met speciale aandacht voor de jeugd. Op de Margrietschool heeft zij zich in de (G)MR sterk gemaakt voor het voortbestaan van de school en het bevorderen van de verbinding tussen ouders, kinderen en leerkrachten. Vanaf 2007 is zij actief voor de Voedselbank, zowel op bestuurlijk terrein als op de werkvloer. Haar inzet, haar betrokkenheid en efficiënte hulpverlening worden door bestuur, hulporganisaties en stagiaires hoog gewaardeerd.

Bij Koninklijk Besluit van 8 mei 2017 is mevrouw Sijbrand benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Rijn en Veluwe 18 oktober 2017:

Tweede bestelbus voor de Voedselbank

Tijdens de Stuwwalloop op 23 september 2017 op Sportpark Hartenstein in Oosterbeek werd het resultaat bekend gemaakt van de actie van Rotaryclub Oosterbeek voor een nieuwe bestelbus voor de Voedselbank. Arnaud Kooij overhandigde namens de Rotaryclub aan Lous van Vloten-Doting een cheque van € 20.000 voor dit doel. Samen met giften van andere donateurs is de Voedselbank in staat om de nieuwe bus aan te schaffen.

Een tweede auto is nodig voor de transporten van de Voedselbank omdat er een verschuiving gaande is in de aanvoer van levensmiddelen: minder vanuit Arnhem en meer lokaal ophalen. ‘s Morgens bij nog meer adressen langs gaan en toch op tijd alles in de loods hebben kan alleen met de inzet van 2 auto’s tegelijkertijd.

We hopen de nieuwe auto vrolijk versierd met logo’s van goede gevers nog voor de Kerstdrukte in gebruik te kunnen nemen.

Succesvolle verhuur van etensborden bij ‘Eten op rolletjes’

1, 2  en 3 september 2017

Het festival ‘Eten op rolletjes’ in Wageningen was voor het derde jaar te vinden op De Dreijen. 1, 2 en 3 september stonden daar allerlei soorten trucks, caravans, campers en tenten. Men kon verschillende soorten eten en drank bestellen en opeten aan één van de vele grote tafels op het gezellige middenterrein. Daar waren ook een kinderhoek en poppenkast. Al die zonnige tafels met etende mensen en de gezellige muziek zorgden voor een ontspannen Zuid-Europese sfeer.

De bezoekers konden bij vrijwilligers van de Voedselbank stenen borden huren, zodat er minder plastic/kartonnen borden nodig waren. Een mooie oldtimer camper konden de vrijwilligers als ‘bordenbus’ gebruiken. De verhuur liep prima met leuke reacties van de bezoekers, ook mensen die geen bord huurden vonden het een goede actie. Dus weer veel positieve PR.

Het binnengekomen geld (ongeveer € 900) kan de Voedselbank prima gebruiken.

Kijk voor meer informatie op www.etenoprolletjes.nl

 

In april 2017 is het jaarverslag van de Voedselbank Neder-Veluwe over 2016 verschenen:

 

Klik hier voor het jaarverslag

 

 

De Gelderlander besteedde op 2 mei 2017 aandacht aan ons jaarverslag: